Els tonedors

Durant la Festa de la Llana es poden veure dues maneres d’esquilar les ovelles: la forma tradicional, que utilitza les estisores, i la tècnica actual que utilitza les màquines elèctriques.

Segons els tonedors de la festa, el treball d’esquilar ha canviat a partir de l’ús de les màquines elèctriques. Els amos dels ramats llogaven colles de tonedors. És habitual que a cada regió hi hagués una colla amb més o menys anomenada, que feia tota la campanya. Utilitzaven estisores i una pedra per esmolar, que s’havia de mantenir molla per mitjà d’un borró de llana que sucaven, de tant en tant, en una galleda. Tondre amb tisora és una feina molt dura. Primer hi havia un travador o peçolador, que és el que lligava les potes de l’ovella per fer més fàcil la feina del tonedor. El tonedor anava tallant la llana amb les estisores. La llana sortia tota d’una peça. És el que s’anomena velló. Un mosso solia collir la llana, plegar-la i ensacar-la.

De tant en tant, es cantaven cançons dedicades al tondre i es feien bromes com, per exemple, quan algú badava. El cap de colla feia parar les estisores als tonedors, s’agafava el borró de llana moll i brut i li tiraven pel cap. Això s’aprofitava per parar i fer un trago de vi, excepte el damnificat. Això i els diferents àpats ajudaven a que la jornada de treball fos menys feixuga. Les colles de tonedors continuen existint. La diferència amb el passat és que actualment poden esquilar moltes més ovelles en un dia. L’evolució tècnica de les màquines per esquilar ha fet canviar definitivament la manera de treballar, de relacionar-se entre els tonedors i fins i tot el vocabulari propi de l’ofici. Aquests canvis es veuen clarament representats en l’Open d’Esquilar Ovelles. Un tonedor tradicional esquila una ovella en cinc minuts aproximadament. Sense competir, un esquilador actual pot tondre una ovella en un minut i mig. No utilitza la tècnica de travar-les (és a dir, no lliga les potes), sinó que la immobilitza entre les seves cames. Aquesta manera de fer prové de Nova Zelanda i actualment està molt estesa.