El pastor i les ovelles

El primer pastor i el seu ramat que varen participar a la Festa de la Llana provenien de can Vaquer. Al llarg de cinquanta anys hi han participat diferents pastors i ramats, els darrers han estat en Josep de Rama i en els darrers cinc anys en Carles i la Irina de Sora. Les ovelles que participen a la Llana són actualment de raça ripollesa, una de les poques races ovines autòctones de Catalunya. Es pot trobar des del Cap de Creus, fins a Tarragona i l’Aragó. És una raça d’aptitud de carn. Això vol dir que es crien per menjar. Produeix la llet justa per criar els xais. La seva llana és de tipus entrefina. S’aprofitava per fer jerseis, mitjons i matalassos de llana. L’ovella ripollesa és un animal tot-terreny, àgil i amb nervi. És una raça coneguda com a muntanyenca, que s’adapta a tot.

La raça ripollesa és la protagonista de la festa, però al començament no se’n trobaven ramats. La seva recuperació ha permès que es pugui mostrar com a raça autòctona. Sovint ha estat motiu de promoció. La darrera ha estat feta pel Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, editant material que explicava les principals característiques de la raça i aconseguint l’emissió d’un segell de correus especial

Al ripollès existeix l’ANCRI (Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa) que té dos objectius: millorar i conservar la raça, que ha estat en perill d’extinció. Actualment té una protecció especial. Es tenen comptabilitzades poc més de 9.000 exemplars, un nombre molt escàs per a ser una raça autòctona.