Els oficis tradicionals

Anomenem ofici tradicional aquella forma de treballar que desapareix degut als canvis tècnics i econòmics i que reflecteix una cronologia indefinida i pre-industrial. Els oficis que mostra la festa estan relacionats amb la confecció tèxtil de la llana. Amb els anys, aquests oficis es treballen amb un caràcter fonamentalment demostratiu. Durant les primeres edicions de la festa, les filadores i els matalassers ensenyaven allò que se’ls havia transmès i que en alguna ocasió encara utilitzaven.

Les filadores i el matalasser se situen a un costat de la plaça, sobre un entarimat. En els darrers anys hi han participat dues o tres filadores i un matalasser, tot i que en les primeres edicions n’hi havien participat més. Les filadores són col·laboradores del CIT, dones de Ripoll o de la comarca que els agrada participar en la festa mostrant com es fila amb fus i filosa.

El matalasser utilitza un bon tou de llana bruta o semi bruta, és a dir, la llana que encara porta el greix de l’ovella i que no ha estat sotmesa a cap tractament químic per blanquejar-la i rentar-la. Aquest tipus de llana té més resistència a les voltes i no es trenca fàcilment. Fa una demostració de com es bat la llana. La llana es bat o es pica d’una forma molt característica, semblant a un moviment circular de dalt cap a baix, per tal de netejar-la i esponjar-la. Un cop està picada, s’estén per la tela del matalàs, ben repartida perquè no faci bonys. Aleshores es tapa amb la resta de la tela i es cus amb un fil gruixut i una agulla molt llarga. Per cosir-ho correctament, es passa l’agulla per uns forats que hi ha a la tela, de tal manera que el matalàs queda ben travat.