Les danses

  • Ball dels tonedors. Anys 70

  • Ball dels Tonedors. Any 2013

  • detall Ball dels Tonedors

  • Ball de l’Espunyolet

  • detall ball de l’Espunyolet

  • detall ball del Roser

  • detall ball del Roser amb els nuvis

  • detall Ball del Roser

Les danses són una part important del Casament, que l’enllacen amb l’altra part de la festa que és la Llana. Actualment les danses que es poden veure durant la festa són ballades per grups locals i són les següents: el ball de l’espunyolet, la dansa del Roser , el ball dels tonedors i el ball de l’Eudald i la Maria.

El ball de l’espunyolet: És una dansa originària del segle XVII anomenada espanyoleta. Es ballava com una dansa de saló, que volia recordar a una dansa més antiga de la corona catalano-aragonesa. El seu caràcter reverencial i cortès es converteix en el regal que els vilatans fan als nuvis per al seu enllaç. La versió que es balla a Ripoll prové del Berguedà.

El ball del Roser: Es balla des de l’any 2005. És la dansa que es fa davant del monestir quan els nuvis ja són casats. Simbolitza l’alegria de l’enllaç i el moment de relaxament. Els nuvis participen de la dansa, juntament amb els balladors. Per definició, a la contrada s’entén com el ball del poble el que, si la gent s’anima, els balladors poden convidar a ballar. Des de l’any 1971 fins el 2005 es varen utilitzar diferents balls a la sortida dels nuvis. En destaquen el ball de bastons i el ball de cercolets: un ball molt estès per a Catalunya i València i sovint emprat en celebracions com els casaments.

El ball dels tonedors: és un ball que inicialment es realitzava a la plaça de l’Ajuntament. És extret del Costumari Català de Joan Amades. Durant els primers anys fou un acte central de la diada. Estava pensat per escenificar la festa que feien els pastors quan es trobaven per iniciar la transhumància cap a la part alta de la muntanya.

Ball de l’Eudald i la Maria: és el darrer ball que s’ha incorporat a la celebració. Es balla a la plaça de Sant Eudald. La idea va sorgir al 2008, però no es va materialitzar fins al 2013. L’Eudald i la Maria ballen com a nuvis ficticis amb música ripollesa. En el projecte hi van col·laborar diverses persones de Ripoll. La partitura rep el nom de “El coix de Coguls” i és original de Jesús Escriu. Es balla com un ball pla.