Els protagonistes de la Festa

La Festa de la Llana i Casament a Pagès són dues celebracions en una sola jornada. L’acte festiu es celebra el tercer diumenge de maig, tot i que cal confirmar les dates. S’hi pot observar les dues activitats: per una part, un casament que d’una banda s’hi recrea l’enllaç religiós entre l’hereu i la pubilla de dues cases benestants. El casament es celebra al Monestir de Santa Maria de Ripoll. L’altra part de la festa, és una demostració de com s’esquilaven antigament les ovelles amb tisores, juntament amb altres oficis tradicionals relacionats amb el món de la llana. A més, en el curs de la celebració hi ha un concurs amb maquinària actual, on es proclama el campió de Catalunya d’esquilar ovelles.

La Festa de la Llana:

Cap a les 10 del matí, des de la carretera de Sant Joan (que hi ha a tocar el monestir) arriba un pastor a la plaça amb el seu ramat. Va vestit amb faixa i barretina, acompanyat amb un o diversos gossos i un mosso (és una persona que ajuda al pastor en el trasllat de les ovelles). Les ovelles solen estar neguitoses i sempre triguen uns minuts en entrar al corral. Són, aproximadament, uns cent caps que el dia abans han estat escollits entre un grup més nombrós d’ovelles. Una vegada les ovelles són dins el corral i estan tranquil·les, comença la demostració d’esquilar ovelles amb estisores. Al mateix temps, les filadores i el matalasser comencen a fer el mateix en relació els seus respectius oficis.

El Casament a Pagès:

El Casament a Pagès és acte festiu i una cerimònia religiosa d’una parella de nuvis que celebren el seu enllaç engalanats amb vestits tradicionals. Recorren els carrers de Ripoll en comitiva i tenen dos punts de trobada importants: la casa pairal, on es fa la petició de mà de la núvia, i el monestir de Ripoll, on se celebra el sagrament del matrimoni. El Casament a Pagès comença pels volts de les vuit del matí, quan el sastre arriba a la casa del nuvi i el vesteix. La núvia marxa a la perruqueria Lluïsa, on la pentinen, la maquillen i la comencen a vestir fins que arriba el sastre que acaba de retocar la seva imatge. Cap a dos quarts d’onze del matí, el Casament pren la seva dimensió pública. Una comitiva (se l’anomena comitiva del nuvi) formada per genets a cavall (vestits amb camises blaves i pantalons foscos) i els col·laboradors del CIT (amb camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina) van a buscar el nuvi a casa seva. L’enfilen damunt un cavall i comencen el seguici pels carrers de Ripoll. Mentre això passa, un col·laborador del CIT trasllada la núvia en cotxe fins la casa pairal, que és l’habitatge d’una família de Ripoll cedeix al CIT perquè s’hi pugui celebrar la petició de mà.

La comitiva sempre està envoltada de gegants, música i una part dels representants del Pubillatge de Catalunya (els hereus i pubilles de diferents pobles). Cap a les onze del matí, arriba a la plaça del monestir, fa una aturada per mesurar el control de temps i torna a recórrer els carrers fins arribar a la plaça de sant Eudald entorn a quarts de dotze. A la plaça, el nuvi baixa del cavall i juntament amb els seus fadrins, els padrins oficials de la festa, les autoritats i els col·laboradors del CIT, pugen a buscar la núvia. A dins la casa hi ha nervis. El sastre aprofita per fer retocs al vestuari (de qualsevol que ho necessiti) i tothom es col·loca per tal que el fadrí llegeixi “un vers” a la núvia. Durant força anys, el CIT oferia un poema als fadrins per poder-lo llegir. Actualment es deixa que cada fadrí escrigui i reciti el poema que més li agradi. Aquest moment dóna pas a la petició de mà. Un cop finalitzada, la núvia surt al balcó de la casa i saluda la gent. Tot l’esdeveniment transcorre durant vint o vint-i-cinc minuts i mentre això passa a dins a la casa, a la plaça hi ha el públic que pot veure espectacles (com ara balls, sainets o castellers).

La sortida de la núvia al balcó implica el final dels espectacles i la represa de la marxa. La comitiva (que a partir d’aquest moment se l’anomena comitiva dels nuvis) es dirigeix cap al monestir. Si l’esdeveniment va a l’hora, els nuvis arriben a les dotze en punt davant l’església.

Quan els nuvis s’han casat surten a la plaça del monestir i ballen la dansa del Roser amb el grup de dansa local. Finalment, marxen cap a la plaça de l’Ajuntament i entren a un espai anomenat el Convit del Nuvi. El Convit està format per una gran taula (situada davant l’ajuntament) decorada amb mocadors de farcell i flors silvestres, a sobre de la qual hi ha safates amb coca, llonganissa i porrons de vi. Els nuvis (a més dels fadrins, els pares, i les autoritats) s’asseuen a la taula i agraeixen haver compartit la diada amb la vila de Ripoll i la resta de participats. Finalment conviden a menjar i beure a tothom que ho vulgui.